DEBATT: LSS och personlig assistans

2018 och valår

Regeringen har ändrar sig fram och tillbaka senaste tiden men Försäkringskassan tolkar fritt vidare. Nu har även kommunerna börjat dra in beslut och vi är många som får lida. Tyvärr består vår grupp mestadels av individer som varken har möjligheten eller orken att bråka. Vi vill kanske inte skrika ut vårt budskap i media och blotta det mest privata? Vem vill egentligen visa upp något integritetskränkande? Hänga ut sina barn eller sig själv…

Det ”utbredda fusket” inom assistansen

Det pratas mycket om fusket inom assistansen men det är en så minimal grupp individer som missköter sig. Tyvärr fokuserar media mer på dessa än alla individer (och dess omgivning) som går på knäna. Är det fattighusen eller barnhus nästa kanske? Eller vart ska vi ta vägen? Vi som inte bidrar till samhället fullt ut. Vi som gör vårt bästa som föräldrar till barn med svåra sjukdomar och funktionsnedsättningar. Jag vet inte.

Mina behov ändras inte

Kommunerna skyfflar undan problemet och plötsligt är det hemtjänst som gäller eller inget alls. Även om man som jag tex inte nådde upp till 20 h grundläggande behov via Försäkringskassan, så försvinner inte själva behovet. Mina ca 16 h/vecka är plötsligt ”inga grundläggande behov” enligt kommunens tolkning. Nu har vi än en gång fått en kalldusch och ett ändrat beslut. Min personliga assistans och barnens enskilda behov (vi har barn med funktionsnedsättning men det ingår i föräldraansvaret – som i sin tur INTE ingår i mina assistanstimmar), ska plötsligt omfattas av ”hemtjänst i assistansliknande form”. En liten smidig lösning va? Timmarna minskas med ca 50 i månaden utan att vi får veta varför. Konsulten som tog beslutet kostar troligen kommunen ca 100.000 kr/månaden men hen kanske sparade in den summan på indragna beslut? Jag vet inte. Det finns nog inga utrymmen i budgeten längre för varken mig och min familj. Vi bidrar inte till samhället i den omfattning som är önskvärd.

Nu frågar jag Er politiker: HUR ÄR DETTA MÖJLIGT? Vad tänker Ni göra för att rädda den personliga assistansen?

Tacksam för svar!

Hälsningar ”Lillgammal”

Här finns mer artiklar i ämnet

”Det är långt ifrån tillräckligt”

Related Posts

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.