VAD ÄR DET MED LISA? en bok om ångest

Inlägget är ett samarbete med KIKKULI FÖRLAG AB

Vad är det med Lisa? är uppföljaren till ”Coolt med ADHD” och ”Jag har ADHD”. Den handlar om Lisa som är 13 år och går i samma klass som Alice som har ADHD och är huvudperson i de andra böckerna. Lisa bor med sin mamma och sin katt Smulan. Hon spelar gitarr och Minecraft. Och så har hon ångest.

Boken handlar om trettonåriga LIsa som lider av ångestattacker. Hon är bland annat överkänslig för starka ljud, oväntade situationer och när det ställs för många krav på henne. I skolan blir det skolsystern Sofie som tar hand om henne när det är som värst. Hemma är det den förstående och tålmodiga mamman som försöker hjälpa henne. I berättelsen beskriver författaren att Lisa också är i kontakt med BUP. På BUP möter hon klasskamraten Alice som har ADHD. Flickorna blir kompisar och även klasskamraten Tore börjar ibland att umgås med tjejerna.

Tidigare bok i serien

Tanken med denna bok är att lyfta och sprida kunskap om ångest och psykisk ohälsa. Den är tänkt som ett stöd för ängsliga, oroliga och ångestbenägna barn och deras föräldrar samt lärare i grundskolan.

Det är som om de kommer i klunga, mörka och stora. Inkränktar i huvudet på henne. Hon sitter helt stilla, försöker fokusera blicken på tapeten. Hennes andning blir snabb och hon knyter ihop händerna för att de inte ska börja darra. De är svettiga. Lisa vill skrika för att allt det där ska försvinna bort. Hon blundar igen för att se om det hjälper. I bakgrunden hör hon Kristin skrika: När du stupar nästa gång så vill jag bära dig. Låt mig vara din soldat.

Citat från boken

*****

Min egna recension

Jag har nu själv läst boken två gånger och den är verkligen gripande. Kanske är det för att jag känner igen mig i mycket? Jag vet inte hundra om det är därför men författaren beskriver oavsett Lisas känslor och tankar så bra. Man lever sig in i hennes värld och ständiga kamp i skolan. Oron inför vad mamman ska tycka och tänka och vilken fasad man ska behöva spela upp.

Inte nog med att hon ska övervinna själva ångesten utan hon får ständigt kämpa för att inte visa något utåt. Det är tyvärr verkligheten för många tjejer i den här åldern och merparten har inte så bra stöttning av familj och skola. Antingen ser kanske inte omgivningen igenom fasaden som byggts upp – eller oxå brister det på andra sätt.

Jag ser därför att den här boken fyller en viktig uppgift. Dels för att många ungdomar med ångest får veta att de inte är ensamma om att må såhär och att det finns hjälp att få. Men även för pedagoger och vuxna kring ungdomarna som behöver lära sig att upptäcka individer med ångest. Det är så enormt viktigt att snabbt få till ett samarbete med alla berörda och ge rätt stöd.

Det är många år sedan jag var i samma ålder men jag hörde ändå till de tjejerna som lyckades dölja sin egna ångest. Mina diagnoser inom NPF fick jag även de först i vuxen ålder. Vi tjejer var osynliga så sett och jag minns speciellt en sak från min gymnasietid. Jag satt i korridoren och väntade på att bli inkallad till kuratorn och studierektorn. Visste att det skulle röra sig om min frånvaro och jag var rädd. Enormt rädd. Samtidigt hoppades jag lite på att de äntligen skulle SE MIG och kanske sträcka ut en hand. Jag behövde bara stöd och vägledning.

Vad hände? Ingen frågade varför jag skolkade eller hur jag mådde. Jag fick bara höra att jag var slarvig och skulle bli av med studiebidraget om jag inte ”skärpte mig”. Min klasslärare fick instruktioner om att meddela mina föräldrar och rektorn direkt om jag skolkade. Ja vad hände? Jo jag gick givetvis dit för jag var rädd. Ångesten försvann definitivt inte utan mitt mående försämrades istället drastiskt under de närmare åren…

Vi måste börja prata mer om ångest och psykisk ohälsa och unga människor ska aldrig behöva skämmas över sitt mående.

 

Vill Ni läsa mer om den här boken och/eller någon annan från samma serie, så går den att hitta här 

Boken finns i de flesta affärer och går att beställa online på tex Adlibris och Bokus.

Related Posts

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sjukhusinläggning

Luxerad käkled

Zzz

Det doftar MISTELBÄR

Tiden räcker inte riktigt till

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.