Handikapptoaletter & ”gräddfilen”

Har under helgen läst både det uppmärksammande blogginlägget ”Vad är din funktionsnedsättning Johanna Toftby” och även Johannas svar ”Hur jag blev hatad av halva Instagram”. Det är två olika sorts berättelser och med helt olika slags utgångspunkt. Att handlar om en handikapptoalett*.

Vad är då sanningen? Det är omöjligt för oss läsare att veta. Oavsett så har en person i en redan utsatt situation känt sig kränkt och andra i toalettkön ska ha reagerat. Kanske var det slarv och stress som låg bakom. Kanske var det nonchalans.

Jag tycker kanske inte Johanna bemötte inlägget på ett speciellt bra sätt i sin blogg. Givetvis förstår jag att hon blev arg på onödiga kommentarer på Instagram men det var inte där huvudfrågan låg. En annan individ har blivit kränkt och kände sig förminskad. Ett leende kan framkalla både skratt och tårar. Allt beror på hur det förmedlas och i vilken situation. Samtidigt så tycker jag att Johanna kunde fått en chans att bemöta inlägget innan det här spårade ur. Kunde hon inte fått ett mail från vederbörande först och främst?

Jag har även följt diskussionerna på Bloggbevakning och där är kommentarsfältet fyllt av olika åsikter. Det är svårt att inte ta åt sig personligen när man själv är rullstolsburen men samtidigt får man köpa att andra tänker annorlunda. Visst är det så att man inte har någon rättighet att ”gå före” på handikapp men när någon påstår att personer med funktionshinder ”inte alltid kan ha en gräddfil i livet” så blir man trött. Jag blir ledsen och frustrerad men försöker att inte skriva något direkt olämpligt.

De skulle bara veta hur det är med tillgänglighet och brist på förståelse i samhället. Hur det känns att inte kunna ta sig ut på roliga saker som andra tar för givet. Att inte kunna besöka sin favoritrestaurang längre för att de saknar ramp. Hur tråkigt det är att barnen inte kan få hitta på saker som ”alla andra” för att mamma sitter i rullstol.

Jag blir ledsen bara av att tänka på det och kan så väl förstå hur ett leende, vid en viss situation kan brännas. Ett förminskade och/eller brist på respekt gör extra ont om man redan befinner sig i en utsatt situation. Det handlar ju bara om respekt och mer än vem som har rätt eller lagar.

Min kommentar på Bloggbevakning får sätta punkt för min egen inblandning och uppmärksamhet av incidenten. Nu ska jag fajtas vidare med min egna vardagliga kamp. Helt utan gräddfil.

*En handikapptoalett är en toalett som är tillgänglig för att alla, inklusive människor med olika funktionsnedsättningar, framförallt rörelsehinder, ska kunna använda sig av den. Ofta är dörren vidare och saknar tröskel. Utrymmet inne i rummet är större än för motsvarande otillgänglig toalett, allt för att det ska vara enklare att ta sig in med exempelvis rullstol. Handfatet ska vara tillräckligt lågt för att vara tillgängligt för en person som använder rullstol.

 

 

Related Posts

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sjukhusinläggning

Luxerad käkled

Zzz

Det doftar MISTELBÄR

Tiden räcker inte riktigt till

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.