Kalla fakta: ”de olönsamma barnen”

Programmet tog slut för ett bra tag sedan men huvudet kan inte riktigt släppa historien om Conrad. En helt bedårande kille och hans familjs kamp för något som de flesta föräldrar och elever i Sverige faktiskt tar för givet; att få gå i skolan.

Kanske var det likheterna med J och vår oro inför förskoleklass som kom upp till ytan? Stödet som minskades successivt och sedan bara stoppades. Striden för att skolan ska förstå vad högfungerande autism faktiskt innebär och hur viktigt det är med EN trygg resurs. Jag vet ju att det inte går att jämföra våra situationer men jag kan ändå sätta mig in i mammans förtvivlan. Hopplösheten och sorgen över att ens barn ”inte är önskvärt”. Fruktansvärt.

Jag är på något sätt ändå tacksam för att ämnet kom upp och Sveriges befolkning fick se hur illa det är. Normalbegåvade barn med Autism far generellt ganska illa i Sverige och det är ett lotteri om vem som får stöd. Framförallt detta rätta stödet och anpassningar. Som Gillberg berättade så är tyvärr inte den här familjen unik utan många många föräldrar och barn går igenom detta här och nu. Skolinspektionen kan hota med vite men detta fortgår ändå på många platser i Sverige.

Jag kan bara säga att jag själv hade velat ha ett individuellt stöd som barn. Särskola hade inte riktigt varit min grej. Jag låg nämligen långt före mina klasskamrater i många ämnen men det var som inte där ”skon klämde”.  Jag hade inte velat gå i någon sabla autism-klass heller, som rektorn tyckte att Conrad borde börjat i. Vi är alla olika individer med skilda förutsättningar och behov. Lyssna och se på barnen – det behöver inte ens kosta så mycket mer om man använder fantasin och gör sitt bästa utifrån förutsättningarna.

Ingen skulle väl sagt till Einstein att han var olönsam nu i efterhand? 

Nu ska jag försöka koppla bort oron inför barnens skolgång och minnena från min egna. Sömnen behövs för att orka möta morgondagens utmaningar. God natt!

Related Posts

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sjukhusinläggning

Luxerad käkled

Zzz

Det doftar MISTELBÄR

Tiden räcker inte riktigt till

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.