OM: kvinnor med bokstavsdiagnoser

Under de senaste åren har jag kommit i kontakt med flertalet andra kvinnor med diagnoser som Asperger och ADD. Många har fått sina diagnoser i vuxen ålder, precis som jag. Det som vi (nästan) alla har gemensamt är detta tunga bagage med upplevelser och minnen. Många gånger ren mobbing och en självdestruktiv vardag. Dessa livsöden som jag fått förtroendet att kunna ta del av är en viktig påminnelse om vikten av stöd och insatser i tid. Jag menar då enbart inte för den lilla tjejen med kaos inombords, utan även för hennes omgivning. De som behöver hjälp och framförallt vägledning för att kunna bemöta på rätt sätt. Allt för att kunna nå fram.

Det finns alltså så många upplevelser och historier här ute som vi måste ta del av och använda till något positivt. Det handlar inte om att måla ut omgivningen som skurkar eller att ge någon dåligt samvete – det handlar om att vi ska ta tillvara på kunskapen och hur vi kan använda detta framöver. Hur kan vi försöka undvika att fler tjejer blir ”duktiga skådespelare” och förblir odiagnoserade? Hur ska vi fånga upp dessa elever i skolan, med i regel ojämna begåvningsprofiler? Hur kan vi på sikt undvika ätstörningar och rent självskadebeteende? För det är tyvärr så att många många vänder ångesten inåt och projekterar den på sig själva.

Det har i regel forskats mest på män och studier inom NPF är inget undantag. Jag hoppas att fler följer i Johanna Larssons och inte minst Svenny Kopps fotspår. Det är ett otroligt jobb ni lagt ner och jag hoppas att fler studenter, och inte minst forskare kommer fortsätta i samma anda. Autism och kvinnor är ett område där många frågetecken fortfarande finns kvar och många långlivade myter består. Den felaktiga bilden av en introvert äldre ”tågfantast eller flygplansnörd” och en pojke sittandes i en garderob, helt omedveten av hans omgivning. Ja som i filmen ”I rymden finns inga känslor” den visar inte den stora mängden med NPF’s verklighet och speciellt inte vi kvinnor. Tvärtom. Vi sitter i regel inte i en tunna och är avtrubbade från allt som sägs eller händer omkring oss. Även om det i vissa situationen kanske är lockande?

Det är 2016 och inga fler tjejer ska behöva gå igenom ett helvete pga att de är ”duktiga” nog att dölja sin egna problematik. Vi vet så mycket bättre nu!

Related Posts

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sjukhusinläggning

Luxerad käkled

Zzz

Det doftar MISTELBÄR

Tiden räcker inte riktigt till

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.