3/12 Internationella funktionshinderdagen

(Medlem i DHR men detta är inget samarbete)

img_3159

 

 

 

På internationella funktionshinderdagen lördagen den 3 december kommer funktionshinderrörelsen att tillsammans med många andra genomföra manifestationer över hela Sverige. Parollen är Assistans är frihet! Rädda LSS! och manifestationen tar sin utgångspunkt i tre krav:

• Nödstopp för indragna assistansbeslut! Inga fler indragna assistansbeslut innan konsekvenserna av Försäkringskassans förändrade behovsbedömningar har analyserats.

• Stärk LSS men inte på bekostnad av personlig assistans! Vi vägrar låta olika insatser och grupper ställas mot varandra. LSS behöver utvecklas och förbättras men vi accepterar inte att det ska ske genom nedskärningar i personlig assistans. Ta bort besparingsdirektiven ur utredningen.

• Sluta förtala assistansreformen! Talet om fusk är förödande för alla som berörs av personlig assistans och övriga LSS i sin vardag. Politiker och myndighetsföreträdare måste hålla sig till bekräftade fakta och inte prata om fusk med hänvisning till uppskattade mörkertal.

källa: dhr.se

***

Det är så enormt viktigt detta och jag har själv fått känna på hur Försäkringskassans bedömningar slår mot individen. När man loggar in på deras sida och får syn på detta som ”huvudnyhet/information” så säger det ganska mycket;

img_3158

Knappt man vågar klicka på länken…

 

”Arbetet med att bryta timutvecklingen
Sedan assistansersättningen infördes 1994 har utgifterna för ersättningen ökat kontinuerligt. I 2016 års regleringsbrev från regeringen står därför att Försäkringskassan ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar och samtidigt säkerställa att rätt person får rätt ersättning genom likvärdig och rättssäker handläggning, bedömning och beslut. Våra bedömningar blir mer rättssäkra och likvärdiga om de utgår från rådande praxis. Det förutsätter att de medicinska underlagen håller hög kvalitet och därför har vi tagit fram ett nytt läkarutlåtande för assistansersättning. Vårt nya IT-stöd ger oss mer redskap för uppföljning och vårt kontrollarbete hjälper oss att förhindra brottsligt nyttjande av ersättningen. Efterskottsbetalning innebär att ersättningen blir rätt från början och att behovet av återkrav minskar. Utvecklingen av timmarna kan vi således endast påverka om att vi kontinuerligt arbetar med att uppnå samtliga mål för assistansersättningen i regleringsbrevet.”

***

Visst låter det fint men om man funderar på vad det egentligen innebär för individen så är det ganska hemskt. Andas är tex inget grundläggande behov längre och de barn som inte intar föda genom munnen utan har tex knapp på magen och sondmatas – de innefattas inte längre när man ska gå efter grundläggande behov. Tänk dig in i dessa föräldrars sits.. Vi har ju ”bara” en son med CPAP och det räknas alltså inte in.

4 år med CPAP = inget grundläggande behov

4 år med CPAP = inget grundläggande behov

Eftersom min personliga assistans inte får utföra annat än stöd runt mig och IFO i sin tur nekar oss hjälp med hänvisning till min personliga assistens via LSS så finns vi inte. Så enkelt är det – vi finns inte i systemet och värre väntas det bli den dagen jag mest troligen blir av med mina timmar.

Det är ruskigt och omänskligt helt enkelt och jag hoppas att vi blir många som gör oss hörda den 3 december!

 

 

 

 

Related Posts

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mer svar?

Rosa drömmar

Pokémon GO i kylan

En lugn lördag & Astrid Lindgrens julfavoriter

Fredagskväll hemma hos oss

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.