Personlig assistent = lågstatusarbete?

Ja hur är det egentligen att jobba som personlig assistent? Är det ett lågstatusyrke utan krav på utbildning och erfarenhet? Kanske är det något tillfälligt som man arbetar med i väntan på ”något bättre”? Det finns mycket fördomar men även erfarenheter om man googlar runt..

Jag fick min personliga assistans beviljad för drygt ett halvår sedan och har givetvis fått en helt annan syn på både yrket i sig men även personerna som valt att arbeta här; med mig som brukare. Efter flertalet intervjuer så har jag stött på de som bekräftar fördomarna men jag har även mött riktiga guldkorn. Tjejer och kvinnor som valt detta yrke för att de trivs med arbetsuppgifterna och föredrar att arbeta i andras hem istället för inom andra vårdområden. De som brinner för att göra det där extra och påverka mitt och andra brukares liv i rätt riktigt. Individerna som lyfter vår vardag och få allt som kändes omöjligt att plötsligt bli genomförbart.

Idag har min ena assistent sagt upp sig och det är givetvis sorgligt men samtidigt glädjer det mig att hon kommer fortsätta inom yrket hos en annan brukare (närmare hennes hem och med dygnspass som hon föredrar). Jag har sån fruktansvärd tur att E som jobbar halvtid här ville gå upp i tid och den nya tjejen som går på introduktion för tillfället är i sin tur intresserad av ca 50%. Timvikarier finns det alltså åter dåligt av men vi får ta en sak i taget.

Jag hoppas att världens viktigaste yrke kommer uppmärksammas ordentligt den 3 december och att LSS åter får ta mer plats. Vi människor med funktionshinder och stora problem med det vardagliga kommer inte försvinna; utan vi har exakt samma rättigheter som alla andra. Vi förtjänar livsglädje och kärlek även om vi inte alltid platsar i det omtalade ”Laget Sverige”.

källa: dhr.se

källa: dhr.se

Related Posts

Discussion about this post

  1. […] vi idag ändå varit inne på ämnet personlig assistans så har jag funderat mycket på min bloggstatistik. Det har nämnligen varit många sökningar via […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mer svar?

Rosa drömmar

Pokémon GO i kylan

En lugn lördag & Astrid Lindgrens julfavoriter

Fredagskväll hemma hos oss

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.