REPRIS: Kommunen som blundade

Så kom då dagen som vi skulle få vårt förslag till beslut kommunicerat. Efter veckor av krångel och förhalande så kom ett avslag på varaktig insats. Ja inte bara det utan även resterande av makens sjukskrivning (!). Vi står här som frågetecken och jag är ”lite lätt söndertrasad”..  Utan någon som helst förklaring utan enbart svepskäl och med mumlande om ”att konsulten inte gjort utredningen och skrivit på ett sätt som du önskade”?!

”Ja ni kan ju alltid överklaga vet du…” Kommentaren som hen fyrade av i telefonen med en spydig stämma. Nöjd över att sparat in några veckors fakturering och utan förståelse för att vi rycker bort en trygghet för barnen. En trygghet som försvann bara sådär. Personen som fick familjen på fötter och vår mellanson att börja äta på nytt. Bara det är så stort och inte försvarbart.

LSS-handläggaren står som ett stort frågetecken, personalen förstår inte och våra övriga kontakter står som handfallna. Tillfälliga socialchefen har inte heller svar på hur den här personen resonerar och kan försvara sitt beslut. Det är sommar och semester nu så vederbörande får troligen härja fritt. Det var bara hen som ville bli IFO-chef här i kommunen och det är kanske där som skon klämmer?

Ikväll var det då plötsligt sista kvällen med vår underbara personal och vår mellanson är inte ens hemma och får förberedas eller ta avsked. Han är ”lyckligt ovetande” (på Kortids) och kommer hem på måndag igen. En omställning som är tuff i sig men som kommer bli tusen resor svårare nu. Älskade unge. Du har det så tufft fysiskt och psykiskt men är världens finaste kille. Det tog så lång tid för dig att landa i situationen med ny personal men du gjorde alltid ditt bästa. Vi såg hur det påverkade dig men vi kämpade tillsammans för att vi visste att det skulle bli bra. På samma sätt lät vi dig och dina bröder få släppa in en ytterligare person på livet. En tjej som skulle vara sommarvikarie för vår underbara ordinarie personal. Det var fel lilla vän. Det var så onödigt i efterhand och du får tyvärr inte träffa ”den där tjejen” i sommar.

Älskade barn. Förlåt för att mamma inte kunde lösa det här och för att vuxenvärlden sviker. Förlåt för att alla timmar med överklagan, utredningar och möten inte ger effekt. Förlåt för att vi bosatte oss i en kommun där IVO och Lex Sarah-anmälningar är vardagsmat. Förlåt för att vi inte får visa och låta er växa upp i ett demokratiskt samhälle där lagar och regler följs. Förlåt för alla tårar och utbrott ni fick tampas med under invänjningsperioden – det var i efterhand helt bortkastat.

Rödgråtna ögon och en stor klump i halsen, har ständigt varit närvarande och det känns som om himlen symboliskt öppnade sig för oss tidigare idag. Det var ett häftigt oväder som lämnade avtryck – både inombords och utåt. Jag är van med fysisk (kronisk) smärta men det här är något helt annat. Det här går inte att förklara men det äter upp oss totalt.  Konsulten hade rätt; Ni eller rättare sagt du har ett personligt vendetta mot oss som familj och nu fick du en ny chans att triumfera. Du vet att vi kan bestrida och troligen får rätt men du sparar några veckor – med tillhörande kronor. Eller jag vet inte längre, då konsulterna kostat skattebetalarna massor och du ändå kör över deras beslut. Gång på gång .

Vi är bara en familj med maximal otur och som drog nitlotten i det genetiska lotteriet. Vi har helt enkelt fler diagnoser som spökar – än medelsvensson. Året är 2016 och vi var naiva att tro på det svenska välfärdssystemet. Vi trodde på empati och kärlek till medmänniskor….

Under här veckorna framöver som du vann tid och prestige – ska vi som familj åter krossas och sen åter få limma ihop pusselbitarna. Jag vet ärligt talat inte hur länge till vi kommer orka. Kan vi ens bo kvar här i samhället och huset vi trots allt älskar? När är botten nådd…

Related Posts

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sjukhusinläggning

Luxerad käkled

Zzz

Det doftar MISTELBÄR

Tiden räcker inte riktigt till

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.